Prana Festival
/

YogaRun

 
YogaRun går av stapeln 19 maj 2018 tillsammans med Cityvarvet i Göteborg
 

YogaRun är ett fantastiskt event för hjärna, kropp och själ. Vi delar inte ut några medaljer men däremot får du en härlig gemenskap, självmedvetenhet och ett inre lugn.

LÖPNING

Spring 4,3 km eller gå, hoppa, kryp, det spelar ingen roll, passera bara mållinjen

YOGA

75 min härlig yoga tillsammans med en av Göteborgs bästa yogalärare. Det spelar ingen roll om du yogar för tiotusende gången eller första gången, du kommer hitta rytmen

Meditation

En 30 min lång meditation kommer att få ditt huvud klart, och få en relaxad kropp och sluttampen på detta YogaRun

Info om event:

YogaRun är en del av Cityvarvet, om du betalar 200 kr extra så tillkommer YogaRun dvs du får 75min yoga, 30 min meditation samt en helt ny yogamatta. YogaRun sker vid målgången av Cityvarvet eller inomhus i idrottens hus om det regnar.

Se bilder från YogaRun här: YogaRun

Anmälan

goteborgsvarvet.se/cityvarvet/

Vid frågor maila yogarun@pranafestival.org

 
Intervju med Pål Dobrin (som var meditationslärare på YogaRun 2017):

Vad tycker du är det bästa med att förena meditation med löpning?

Att de passar så bra ihop! När man har sprungit och släppt ut lite överskottsenergi i form av spänningar och rastlöshet är det enklare att sitta still och meditera. Hyperaktivitet i sinnet är en av de två fienderna till den fokuserade uppmärksamheten så när vi gjort oss av med en del av kroppens uppdämda energi kan vi lättare sjunka in i meditationen. Den andra fienden till FOKUS! är sinnesslöhet eller mental frånvaro så jag hoppas att min röst inte skall bli ett sömnpiller för alla utmattade deltagare.

Ett annat sätt att förena meditation och löpning är att försöka göra båda samtidigt: att försöka vara medvetet närvarande och hålla uppmärksamheten inom ramen för kroppen när man springer, noter och släppa taget om tankar så snart man kommer på att de fångat uppmärksamheten. Med uppmärksamhet i kroppen menas t.ex att känna trycket i bröstet från andningen, förnimmelserna som uppstår i kontakten mellan fotsulorna och underlaget, beröringen av kläderna, mot huden, fukten, värmen, kylan, eller varför inte fartvinden i håret och blodsmaken i munnen om man pushar sina gränser. Håller man uppmärksamheten aktiv, nyfiken och rörlig så fastnar man mindre i tankarna.

Kombinerar du själv meditation och löpning i vardagen?

Oups, de gånger jag löper gör jag det, men det händer tyvärr inte så ofta.

Tycker du att det finns likheter mellan löpning och meditation?

Den tydligaste gemensamma nämnare jag kan komma på är tollerens av obehag,
En annan är att man naturligt rensar ut en del mentalt tjatter när man springer. Det finns ett tydligt samband mellan avslappnad kropp och avslappnat sinne. Löpning i sig kan ha positiva effekter på vår mentala anspänning men det är inte det samma som meditation.

Varför och när började du med meditation?

Det startade när jag läste några psykologiböcker som tonåring och reflekterade över att alla handlade om sjukliga tillstånd, sådant som kunde gå fel i psyket. Tanken slog mig att det måste finnas sätt för människor i allmänhet att träna sig för att bli starkare på det mentala planet. Det var nästan 10-år innan den Positiva Psykologins födelse. Boken Buddhismen som psykologi av Anna Bornstein gjorde att jag fick upp ögonen för meditation och snart var planerandet av en resa till Dharamsala i norra Indien där Dalai Lama har sin exilregering i full gång. På den resan satt jag min första tysta meditationsretreat och var fast för all framtid. Det här inträffade för ca 25 år sedan men intresset för meditationen, medkänslan och fascinationen över medvetandets och existensens mysterium är fortfarande lika intensiv.

Har du några tips på vad man ska tänka eller förbereda sig på om det är första gången som man ska Meditera?

Det behövs inga förberedelser förutom lite varma kläder eller en filt om det är svalt. En sak att ha med i åtanke om man är ovan är att vi har möjligheten att förhålla oss till vår upplevelse, en sorts meta-kognition där vi förhåller oss till våra tankar och våra känslor med självmedkänsla. Vi kan inte kontrollera vad som dyker upp i sinnet men vi kan styra hur vi förhåller oss till det. Så utrusta dig med en stor dos vänlighet inför dig själv och kom ihåg att du inte är dina tankar, de är utom din kontroll, du är den större medvetenheten som tankarna utspelar sig inom.